Tarım ve Hayvancılık

    DEVLET DESTEKLİ BİTKİSEL ÜRÜN SİGORTASI

Teminat Kapsamı

  • Dolu Teminatı, dolu tanelerinin doğrudan çarpma etkisiyle,
  • Yangın Teminatı, yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin etkisiyle,
  • Fırtına Teminatı, yağmur, kar, dolu ile beraber olsun veya olmasın münhasıran fırtına* veya fırtına sırasında rüzgârın sürüklediği veya attığı şeylerin çarpması etkisiyle, (*10 metre yükseklikte hızı 62 km/saatten fazla esen rüzgârlar fırtına olarak değerlendirilir ve bir hasar halinde en yakın meteoroloji istasyonunun verileri dikkate alınır.)
  • Hortum Teminatı, fırtına sırasında ortaya çıkan hortum etkisiyle,
  • Deprem Teminatı, deprem ve yanardağ püskürmesinin doğrudan neden olacağı yangın, infilak, yer kayması veya toprak çökmesi etkisiyle,
  • Heyelan Teminatı, kayalardan, döküntü örtüsünden veya topraktan oluşmuş kütlelerin yer çekiminin etkisi altında yerlerinden koparak yer değiştirmesi etkisiyle, sigortalı bitkisel üründe doğrudan meydana gelen miktar kayıplarını kapsar.

Ayrıca, isteğe bağlı olarak alınan:

Kalite Kaybı Teminatı, dolu tanelerinin çarpma etkisiyle doğrudan yaş meyve, sebze ve çiçeklerde meydana gelen kalite kaybını,

Don Teminatı, hava sıcaklığının 0°C’nin altına düşmesi nedeniyle doğrudan yaş meyve miktarında meydana gelen miktar kaybını, (sadece açık alanda yetiştirilen meyveler sigorta kapsamına alınmıştır.)

Poliçelendirme işlemleri

Çiftçilerimizin, sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öncelikle o yıla ait arazi ve ürün bilgilerine dair ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlarını güncellemesi gerekir. ÇKS kayıtlarını güncellemiş olan çiftçilerimiz ürününü sigortalatmak için şirketimize veya acentelerimize başvurur. Çiftçi bilgileri sistem sorgulaması onaylanan bilgilere ait poliçeler düzenlenerek çiftçilerimize verilir.

Bitkisel ürünlerde muafiyet, müşterek sigorta ve sovtaj uygulaması 2008

Muafiyet ve Müşterek Sigorta: Bitkisel ürün sigortalarında, hasar nedenine göre uygulanacak olan Bitkisel Ürünlerde Muafiyet ve Müşterek Sigorta Oranları tabloda belirtilmiştir. Kesin ekspertiz sonucunda belirlenen hasar oranı tablodaki muafiyet oranının üzerindeyse, aşan kısma müşterek sigorta uygulanarak tazminat hesaplanır. Üretim dönemi boyunca hasarın birden fazla riskten kaynaklanması ve hangi riskin ne oranda zarara sebebiyet verdiğinin ayrıştırılamaması durumunda, tazminatın hesabında hasara neden olan risklerden muafiyeti en yüksek olanın muafiyet ve müşterek sigorta oranları uygulanır.

Sovtaj: Meydana gelen bir hasar olayında satılarak değerlendirilen sigortalı ürünlerde belirlenen hasar miktarının en fazla %15’i oranında sovtaj uygulanabilir.

Poliçe süresinin uzatılması

Turunçgiller ve zeytin ürününde, ürünün hasat edilmeden ağaçta bırakılmasının talep edilmesi halinde:

30 gün: Poliçede belirtilmiş olan son hasat tarihinden itibaren en fazla 30 gün ile sınırlı olmak üzere,

0 ek prim: Risk incelemesi sonucuna göre 0 ek prim uygulanarak, fırtına ve hortum dışındaki teminatlar için süre uzatılabilir.

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Prim Fiyat Tabloları – 2008

2008 – Dolu: Tüm Bitkisel Ürün Sigortasında dolu teminatı için uygulanacak.

2008 – Don: Meyvelerde don teminatı için uygulanacak.

2008 – Fırtına: Fırtına teminatı için uygulanacak.

2008 – Dolu- Kalite Kaybı: Bitkisel Ürün Sigortasında dolu-kalite kaybı teminatı için uygulanacak.

Yangın, heyelan, hortum ve deprem ek teminatları için uygulanacak prim fiyatı, tüm ürünler için ürün sigorta bedelinin %0,3’üdür.

Fındık ürününde Don Tehlike Bölgesi ve Ürün Hassasiyet Sınıfına göre bulunan prim fiyatı, arazinin rakım kategorisine göre sadece rakım faktörleri  ile çarpılacaktır.

3 TL idare harcı: Belirtilen şekilde hesaplanarak bulunacak prim toplamına, her bir poliçe için ayrıca, 3 TL (Havuz) idare harcı ilave edilecektir. Bu tutar hiçbir şart ve nedenle iade edilemez.

2008 – Kısa Dönem Prim Tablosu: Tüm Bitkisel Ürün Sigortasında uygulanacak.

Sigorta bedeli

Sigorta bedeli, ürün birim fiyatı* ile ürün miktarının çarpılmasıyla bulunan tutardır. Sigorta bedeli, ürünün değerlendirilebilen ana ürününü kapsar.

Çeşitli ürünlerde sigorta bedeli kapsamına giren ana ürün, aşağıdaki kısımlardan oluşur:

  • Tahıllarda, baklagillerde ve yağlı tohumlu bitkilerde, dane
  • Lifli bitkilerde, lif
  • Pamukta, kütlü pamuk
  • Ana ürünü gövde olan bitkilerde, gövde
  • Ana ürünü kök ve yumru olan bitkilerde, kök ve yumru
  • Ana ürünü yaprak olan bitkilerde, yaprak
  • Tohum için üretilen bitkilerde, tohum
  • Meyvesi yenen ürünlerde, meyve
  • Süs bitkileri ve kesme çiçeklerde, bitki ve çiçek
  • Çayır mera ve yem bitkilerinde, tüm yeşil aksam

Fideler ve henüz meyve vermeye başlamamış fidanlarda sigorta bedeli, bitkinin kendisini kapsar. Süs bitkileri ve kesme çiçeklerde sigorta bedeli bitkinin kendisi ve çiçek kısmını kapsar.

Sigorta bedeli hasat sonucunda elde edilecek ürün bedeline ilişkin beyandan oluşur. Sigorta süresi içinde birden fazla hasadın söz konusu olması halinde, sigorta bedeli hasatlar sonucu elde edilecek toplam ürün bedeline ilişkin beyandan oluşur.

Dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın ve deprem riskleri için teminatın başlangıcı

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartlarının genel hükümleri saklı kalmak ve her halükarda poliçe tanzim tarihinden itibaren 10 gün sonra başlamak üzere:

  • Tarla ve bahçede yetiştirilmek amacıyla ekilmiş ürünlerin yeşermesi ve filizlenmesi,
  • Meyve ağaçlarında , çiçeklerin meyveye dönüşmesi,
  • Üzüm ve kivide, salkım taslaklarının oluşmaya başlaması,
  • Fidelerde, bitkinin tutması,
  • Meyve fidanlarında fidanın uyanması,
  • Muzda çiçek doğumunun başlaması,
  • Çilekte, bitkinin kol atması,
  • Fındıkta, ocaklarda bulunan çotanaklardaki danelerin en az %90’ının mercimek iriliğine gelmesi.

Meyvelerde don teminatı başlangıcı

  • Üzüm ve kivi asmalarında tomurcuk gözlerin uyanmasından sonra,
  • Turunçgiller, zeytin, muz, yenidünya, avokado ürünlerinde meyvelerin oluşmasından sonra,
  • Fındık ürününde bahçedeki ocaklarda bulunan dişi çiçeklerin en az %90’ının (karanfilli tomurcukların) etrafını çevreleyen pulcuklardan ayrılıp sap oluşturmaya başladıktan ve ilk yaprakçıklar görülmeye başladıktan sonra,
  • Yumuşak çekirdekli, taş çekirdekli ve diğer meyvelerde bahçenin fenolojik olarak meyve bağlama dönemine girmesinden sonra,
  • Ayvada taç yapraklara bakılmaksızın meyve dönemine girmesinden sonra başlar.

Meyve bağlama dönemi: Ağaçta çiçek döneminin tamamen sona erdiği ve meyve tutumunun görüldüğü dönemdir (normal koşullarda taç yaprakların %95’inin dökülmesiyle veya işlevselliğini kaybetmesiyle anlaşılır).

Sigortalı bahçede meyve dönemindeki ağaç sayısının, toplam ağaç sayısına olan oranının %90’ı aşması halinde don teminatının başladığına hükmedilir. Bahçe içindeki ağaçlarda çiçeklenme tarihleri bakımından farklılık arz eden çeşitlerin olması halinde ise bu durum, poliçede yazılı olan çeşit bazında değerlendirilir.

Teminat dışında kalan haller

  • Hasatları yapılarak tarlada bırakılmış veya kaldırılmış ürünler,
  • Poliçe bitiş tarihinden sonra üründe meydana gelen hasarlar,
  • Kapsamdaki risklerin, meyve verme yaşına gelmiş ağaçlarda, meyve dışındaki yaprak, dal, gövde ve benzeri kısımlara vereceği hasarlar,
  • Teminat kapsamındaki risklerin gerçekleşmesinden dolayı, sigorta dönemini takip eden yıllarda meydana gelen zarar etkisi,
  • Hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düşmediği halde, hava sıcaklığındaki ani değişiklikler nedeniyle üründe meydana gelen renk bozuklukları ve değer eksilmeleri,

teminatın başlamasını tarif eden fenolojik evrelerden önce bir hasar meydana gelmesi halinde bu hasarlar teminat kapsamı dışındadır.

Sigorta kapsamı ve sigortalanan tehlikeler

Uygulamanın basit ve anlaşılır olması bakımından, ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife talimatlar kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak verilen teminatlar, aşağıda görüleceği üzere 4 ayrı paket halinde tasnif edilmiştir. Üreticilerimiz sigorta yaptırırken ürününe ve ihtiyacına uygun paketi seçebilecektir.

Paket 1: Tüm bitkisel ürünler için dolu + fırtına, hortum, yangın , deprem ve heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı,

Paket 2: Sadece meyveler için don + dolu + fırtına, hortum, yangın , deprem ve heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı,

Paket 3: Meyve ve sebzeler için dolu + fırtına, hortum, yangın , deprem ve heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile dolunun neden olduğu kalite kaybı,

Paket 4: Sadece meyveler için don + dolu + fırtına, hortum, yangın, deprem ve heyelan risklerinin neden olduğu miktar kaybı ile dolunun neden olduğu kalite kaybı, sigorta kapsamındadır.

Sigorta ettirenin yükümlülükleri

Tarımsal işleri zamanında yerine getirme yükümlülüğü: Sigortalı, sigortalı ürünle ilgili toprak işleme, sulama, budama, ilaçlama, gübreleme, ot imhası vb. gibi gerek don etkisini azaltıcı ve gerekse zaten yapmak durumunda olduğu tarımsal işleri zamanında yerine getirmekle yükümlüdür. Sigortalı bu yükümlülüklerini yerine getirmez ve bunun sonucu ziyan ve hasar miktarında bir artış olursa tazminatın ödenmemesi hakkı doğar.

Verim zeyli talebi: Sigorta ettiren, poliçede belirttiği verim ile sigortalı alanda oluşan verim arasında farklılık olması durumunda, teminat kapsamındaki herhangi bir hasar oluşmadan ve hasat dönemi gelmeden verim zeyli talebinde bulunabilir. Yapılacak verim tespitine göre poliçede gerekli düzenlemeler yapılabilir. Verim zeyli ile ilgili bütün işlemler sigortalının başvuru tarihine göre işleme alınır ve buna göre prim ayarlaması yapılır. Süresi içerisinde sigorta ettiren tarafından yapılmayan verim indirim talebinde prim iadesi yapılmaz. Verim zeyili talebinin gerçeğe aykırı olduğunun tespiti durumunda masraflar sorumlulardan tahsil edilir. Poliçe süresi içerisinde riski sona eren teminatlar bu kapsam dışında tutulur.

Primlerin tespiti

Sigorta primi, ürün ve tehlike bölgelerine göre belirlenmektedir. Bitkisel Ürün Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin ‘u peşin alınır, kalan prim tutarı da en geç hasat sonunda tahsil edilir.

 

DEVLET DESTEKLİ SERA SİGORTASI

Teminat Kapsamı

  • Dolu
  • Yangın
  • Deprem
  • Taşıt Çarpması
  • Heyelan
  • Fırtına (Risk inceleme-değerlendirme sonucuna göre)
  • Hortum (Risk inceleme-değerlendirme sonucuna göre)
  • Teminat Dışında Kalan Haller
  • Don ve soğuk hava
  • Bir hasardan sonra gerekli önlemlerin 24 saat içinde alınmaması sonucunda meydana gelen hasarlar
  • Kar, kar yükü ve su basması sonucu oluşan hasarlar
  • Kusurlu plan veya plan ve projenin kusurlu uygulanması (Risk incelemesinde tespit edilememiş olsa dahi)
  • Sera yapımında kusurlu malzeme ve yetersiz işçilik kullanılması (Risk incelemesinde tespit edilememiş olsa dahi)
  • Hastalık ve zararlar nedeniyle meydana gelen hasarlar ile ürün veriminde ve kalitesinde meydana gelen eksilmeler.

Primlerin Ödeme Şekli

Sera Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin ‘u peşin alınır, kalan %90’ı da vadeli olarak (1 Ağustos – 31 Aralık tarihleri arası tanzim eden poliçelerde takip eden yılın MAYIS ayı sonu; 01 Ocak – 31 Temmuz tarihleri arası tanzim eden poliçelerde ise KASIM ayı sonu tahsilat) tahsil edilir.

Hasar İhbarları

Sera Sigortalarında hasar ihbarları en geç 24 saat içinde doğrudan ya da acente aracılığı ile TARSİM’e yapılır.

Hasar tespitleri Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi AŞ (TARSİM) tarafından görevlendirilen eksperler tarafından yapılır, kesinleşen ve onaylanan tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine TARSİM tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir.

Sigorta Bedeli

Sigorta bedeli, aşağıda yer alan unsurlardan oluşur:

  • Seraların örtü, iskelet ve diğer yapı malzemesiyle işçilik ücretleri de dahil toplam değeri.
  • Isıtma, havalandırma, gübreleme, ilaçlama ve sulama tesisatı gibi seranın esaslı unsuru sayılabilecek cihaz ve tesisatın değeri.
  • Sera içindeki ürünün üretim devresi sonunda ulaşması beklenen değeri veya sigorta süresi içinde birden fazla devrede ürün alınıyorsa, bu ürünlere ait üretim planına göre söz konusu ürünlerin üretim sonlarında ulaşması beklenen değerlerinin toplamı.

Poliçelendirme İşlemleri

Çiftçilerimizin sigorta işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için öncelikle Örtü Altı Kayıt Sisteminde bulunan o yıla ait sera ve içindeki ürün bilgilerine dair kayıtlarını güncelleştirmeleri gerekir. Kayıtlarını güncellemiş olan çiftçilerimiz, ürününü sigortalatmak için şirketimize veya acentelerimize başvurur. Sigorta ettirenin beyanı ile düzenlenen ön bilgi formunun sisteme kayıt edilmesiyle risk inceleme organizasyonu başlar. Yapılacak risk incelemesi ile sigortalanacak seraya ait özellikler belirlenir ve sisteme kayıt edilir. Seranın özellikleri ile belirlenen risk grubuna göre sera genel ve teknik şartları, tarife ve talimatlar doğrultusunda poliçeler düzenlenerek çiftçilerimize verilir.

Primlerin Tespiti

Sigorta primi, ürün ve tehlike bölgelerine göre belirlenmektedir.

Diğer Hususlar

Serada kullanılan cam panellerin boyutları farklı ise ön bilgi formunun açıklama bölümünde ayrıca belirtilir.

Sigorta başlangıcından önce mevcut olan çatlak ve yamalı camlar bir hasar halinde tazmin edilmezler.

Fırtına ve hortum hasarı: Yağmur, kar, dolu ile beraber olsun veya olmasın, münhasıran fırtına (10 metre yükseklikte hızı 62 km/saatten fazla esen rüzgârlar fırtına olarak değerlendirilir ve bir hasar halinde en yakın meteoroloji istasyonundan Havuz tarafından temin edilen veriler dikkate alınır) veya fırtına sırasında rüzgârın sürüklediği veya attığı şeylerin çarpması ve hortum sonucu sigortalı bitkisel ürünlerde doğrudan meydana gelecek zararlar.

 

DEVLET DESTEKLİ HAYVAN HAYAT SİGORTASI

Teminat Kapsamı

  • Hayvan hastalıkları (aşağıda belirtilen hastalıklar hariç) ve gebelik, doğum veya cerrahi müdahale
  • Her türlü kazalar, yılan ve böcek sokması
  • Zehirli çayır otları ve yeme bağlı zehirlenmeler
  • Her türlü doğal afetler ve güneş çarpması
  • Yangın veya infilâk
  • Teknik şartlar çerçevesinde yavru atma riski

 

Teminat Dışında Kalan Haller

  • Sığır vebası, tüberküloz, bruselloz, keçi ciğer ağrısı, şap ve BSE hastalıkları dahil olmak üzere, 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa göre ihbarı zorunlu bulaşıcı hastalıklar (anthrax ve kuduz hariç)
  • Hırsızlık, kaybolma ve değiştirme halleri
  • Yarış, oyun veya mukavemet denemelerinden meydana gelen ölümler, itlaflar ve mecburi kesimler
  • Sigortalanacak damızlık ve süt sığırlarına mıknatıs yutturulmaması durumunda, RPT ve buna bağlı hastalıklar
  • Teknik şartlarda belirtilen aşı programındaki aşıların yaptırılmaması, karantina tedbirlerine uyulmaması ve
  • gerekli tedbirlerin alınmaması sonucunda meydana gelebilecek hastalıklar sonucu
  • ölümler, itlaflar ve mecburi kesimler
  • İç (endo) ve dış (ekto) parazit mücadelesinin yapılmaması halinde bu hastalıklardan meydana gelen ölüm, itlaf ve mecburi kesimler
  • Poliçe başlangıç tarihinden önce meydana geldiği tespit edilen hasarlar ve kalıtsal anomalilere bağlı her türlü hastalıklar sonucu ölüm, itlaf ve mecburi kesim ile yavru atma hasarları
  • Kimliklendirilmesi yapılmamış hayvanlar
  • Poliçe başlangıç tarihinden itibaren iki haftalık (14 gün) bekleme süresi içinde ortaya çıkan hastalıklar (paraziter, mikrobiyel, viral) nedeniyle meydana gelen ölüm, itlaf, mecburi kesim, yavru atma ve yavru ölümleri
  • Sigortalı hayvanlarda bulaşıcı hastalık çıktığı zaman, eksperlerce onaylanmadığı takdirde, sirayete maruz hayvanların durumu ile ilgili hayvan sahibi tarafından alınacak kararlar sonucu meydana gelen ölümler, itlaf edilmeler veya mecburi kesimler
  • Kamu otoritesi tarafından alınan kararlar sonucunda sigortalı hayvan üzerinde yapılacak tasarruflardan meydana gelen ölümler, itlaflar ve mecburi kesimler

Sigortaya Kabul Koşulları

Çiftçi Kayıt Sistemine entegre edilmiş ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı olan süt sığırlarının sigortaya kabul edilmesinde:

  • Hayvanların bulunduğu yerlerin (ahırlar, ağıllar, mera-sundurma, depo, silo, vb.) hayvan yetiştiriciliğine uygun fiziki şartları taşıması
  • Aşağıda belirtilen Aşı ve uygulamaların veteriner hekim tarafından belirlenecek programa göre yapılması
  • Buzağı ve Düveler için: Yanıkara, IBR, leptosipirosis, brucellosis, pasteurella, vibriosis, e. coli, anthrax, diarrhea, şap.
  • İnek ve boğalar için: IBR, leptosipirosis, vibriosis, trichomoniasis, anthrax, yanıkara, anaplasmosis, mastitis, e. coli, şap.
  • Damızlık süt sığırlarında mıknatıs yutturulması şartları aranır.

Yapılan uygulamalar, parazit mücadelesi, mıknatıs yutturulması ve aşılamalar, risk inceleme aşamasında görev alan veteriner hekimlerce belgelenir. Gerçek dışı yapılan tespitlerden üretici sorumlu olup sigorta edilmemesi gereken bir hayvan sigorta edilmişse sigorta ettiren tazminata hak kazanmaz.

İthal hayvanların sigortaya kabulü, Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün tamamlandıktan sonra başlar.

Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarım İl/İlçe Müdürlükleri nezdinde takılan standart, çift taraflı, bakanlık logolu, ülke kodu, il kodu ve işletme kodunu ihtiva eden kulak küpesi olmayan ve/veya mikroçip ve benzeri unsurlar ile kimliklendirmesi yapılmayan hayvanlar sigortalanmaz.

Sigorta ettiren, sigorta süresi içinde herhangi bir nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı logolu, ülke kodu, il kodu ve işletme kodunu ihtiva eden, kulak küpesi düşen hayvanların kulak küpelerini Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği gereğince yeniden taktırmak ve aynı zamanda durumu Havuz Merkezine (TARSİM) yazılı olarak derhal bildirmek zorundadır. Aksi takdirde küpesi düşen hayvanların hasarı ödenmez.

Muafiyet, Müşterek Sigorta ve Sovtaj Uygulaması – 2008

Muafiyet ve Müşterek Sigorta: D.D. Hayvan Hayat sigortalarında, hayvan sayısına ve muafiyetsiz ya da muafiyet oranlarına göre farklı prim uygulanmaktadır. Aşağıda tablosunda belirtilen muafiyet oranları (%1,5 / %4,0) toplam sigorta bedeli üzerinden uygulanır. Muafiyetli tarifede önce muafiyet miktarı hasardan indirilir, sonra müşterek sigorta oranı (%20) düşülerek tazminat miktarı hesap edilir.

Sovtaj: Hasarlı hayvanın derisinden yararlanılması halinde, sigorta bedelinin en az %4’ü, hasarlı hayvanın etinden yararlanılmasi halinde hayvanın sigorta bedelinin en az %30’u sovtaj olarak belirlenir.

Sovtaj: Sigortalı hayvanın enfeksiyondan kaynaklanmayan genital bozukluklar ile damızlık vasfını yitirmesi nedeniyle kesime sevk edilmesi halinde, sovtaj bedeli sigorta bedelinin en az %50’si olarak hesap edilir.

Teminat kapsamındaki riskin gerçekleşmesinden sonra meydana gelen dolaylı zararlar

  • Grev, lokavt, kargaşa ve halk hareketleri ve kötü niyetli hareketler, biyolojik ve/veya kimyasal kirlenme, savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu, nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden kaynaklanan radyasyon veya radyoaktivite bulaşmalarının ya da bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu hasar ve kayıplar.
  • Hayvan Hayat Sigortası Yavru Atma Teminatı Kapsamı
  • Teminat kapsamındaki her türlü adi ve bulaşıcı hastalıklar nedeni ile yavru atması
  • Güç doğum sebebiyle yavrunun geliş pozisyonundaki bozukluklara bağlı olarak veteriner hekim tarafindan yapılan müdahale sonucu ölü alınması
  • Doğum esnasında yavrunun normalden büyük olması sebebiyle kanaldan çıkmadığı ve ananın hayatını tehdit etmesi hallerinde, ananın sağ kalmasını temin etmek amacıyla yavrunun parçalanarak ölü alınması
  • Yavrunun doğumuna müteakip, 7 gün içerisinde, teminat kapsamındaki herhangi bir adi veya bulaşıcı hastalıklardan ölmesi

Yavru Atma Teminatı Miktarı: Anne sigorta bedelinin xxxxxxx’u kadardır.

Hayvan Hayat Sigortası Yavru Atma Teminatı Dışında Kalan Haller

  • Poliçe başlangıç tarihinden itibaren iki haftalık (14 gün) bekleme süresi içinde meydana gelen hastalıklar (viral, mikrobiyel, paraziter) nedeniyle oluşan yavru atmalar sigorta teminatı dışındadır.
  • Hayvanların nakliyesi sırasında veya nakliyat ertesi yol stresi nedeniyle meydana gelen ölü doğum ve yavru atmalar
  • Küçükbaş hayvanlarda yavru atma ve yavru ölümü teminat dışıdır.

Hayvan Hayat Sigortası Yavru Atma Teminatı Tazminat Hesabı

Teminat kapsamına giren yavru hasarı hallerinde yavru bedeli, yavru sayısına bakılmaksızın muafiyetsiz olarak gebe hayvanın sigorta bedelinin ‘u olarak hesaplanacaktır.

Yavru atma hasarı bir hayvan için yılda bir defa ödenir.

Ananın ölümünü müteakip yavru ölümü halinde ayrıca yavru tazminatı ödenmez, sadece ananın tazminatı Devlet Destekli Hayvan Sigortası Genel Şartlarına göre hesap edilerek ödenir.

Yavru Atma Teminatı Teminat miktarı: Anne sigorta bedelinin xxxxxxx’u kadardır.

Primlerin Tespiti

Sigorta primi, hayvan sayısı, sigorta bedeli ve sigorta koşullarına göre belirlenmektedir.

Hayvan Hayat Sigortalarında, poliçede yazılı primin %50’si devlet tarafından karşılanmaktadır. Sigortalı tarafından ödenecek olan primin %25’i peşin alınır, kalan prim tutarı da en fazla 5 taksitle tahsil edilir.

Poliçelendirme İşlemleri

Çiftçilerimiz, ön soy kütüğü ve soy kütüğüne kayıtlı hayvanlarını sigortalatmak için şirketimize veya acentelerimize başvurur. Acentemiz, TARSİM tarafından yaptırılan risk inceleme işleminden sonra poliçeyi düzenler.

Hasar İhbarları

Büyükbaş Hayvan Sigortalarında en geç 24 saat içinde veteriner hekim aracılığı ile TARSİM’e yapılır. Hayvan Hayat Sigortalarında, Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi AŞ (TARSİM) tarafından görevlendirilen veteriner hekim hasar ihbarı yapılan hayvanı en kısa süre içerisinde görüp gerekli incelemesini yaparak “Çiftlik Hayvanları Sigortaları Büyükbaş Hasar Raporu”nu düzenler ve kesinleşen tazminat miktarları en geç 30 gün içinde yine TARSİM tarafından sigortalıya banka kanalıyla ödenir.

Hasar Raporu Ekinde Olması Gereken Belgeler

Bir hasar halinde sigortalı/sigorta ettirenin aşağıdaki belgeleri temin etmesi gerekmektedir:

  • Sigortalı hayvanın ölümü veya mecburi kesimi durumunda ulusal veri tabanı kayıtlarından kaydının düşüldüğüne dair Tarım İl/İlçe müdürlüklerinden alınacak belge, hayvanın mecburi kesimi durumunda satılan kısmına ilişkin müstahsil makbuzu veya fatura
  • Hayvanın hasar anında çekilmiş fotoğrafları (yavru atma dahil)
  • Mezbahada kesim durumunda mezbaha kesim raporu
  • Hayvanın ölümü veya kesim sonrası kısmi veya tam imhası durumlarında imha raporu
  • Hayvanın infertilite gerekçesi ile kesimi durumunda suni tohumlama belgeleri ve işletme döl verim kaydı
  • Hayvanın RPT nedeni ile hasar görmesi durumunda mıknatıs yutturulduğuna dair belge
  • Hayvanın yukarıda belirtilen aşılamalara ilişkin bir hastalıktan dolayı hasar görmesi durumunda, bu hastalığa ait aşılama belgeleri
  • Hastalığın teşhisi, ölüm nedeninin araştırılması veya veteriner hekim eksperce gerekli görülecek diğer hususlarda laboratuvara gönderilen marazi maddelere ilişkin laboratuvar raporu

    adalar evden eve nakliyat kartal evden eve nakliyat nakliyat şirketi evden eve nakliye istanbul nakliyat firmalari